2016-03-22 EU:s betaltjänstdirektiv, PSD1, (Payment Service Directive), infördes den 1 november 2009. Direktivet om betaltjänster (PSD) gav den rättsliga grunden för inrättandet av en europeisk inre marknad för betalningar.
PSD syftar till att fastställa en modern och omfattande uppsättning regler som gäller för alla betaltjänster i Europeiska unionen.
Målet var att göra gränsöverskridande betalningar lika enkelt, effektivt och säkert som ”nationella” betalningar inom en medlemsstat. PSD syftar också till att förbättra konkurrensen genom att öppna upp betalmarknader för nya aktörer, alltså att främja större effektivitet och minskade kostnader. Samtidigt ger direktivet den nödvändiga rättsliga plattformen för det gemensamma eurobetalningsområdet SEPA.
Nya PSD2
Det nya Betaltjänstdirektivet PSD2 ska implementeras i svensk rätt inom två år. Direktivet blev officiellt januari 2016 och lagen träder i kraft januari 2018.
Direktivet om betaltjänster PSD2 är uppdaterad för att förbättra säkerheten, öka konsumenternas valmöjligheter och hålla jämna steg med innovation och utveckling. Dessutom kommer direktivet ge bättre förutsättningar för moderna, effektiva och billiga betaltjänster men även förbättra skyddet för europeiska konsumenter och företag. Direktivet öppnar upp och gör det enklare, för en ny aktör på marknaden en sk TPP (Third Party Payment Service Provider) Tredjeparts Betaltjänstleverantör, men ställer samtidigt högre krav på rörelseregler. Förhoppningen är att direktivet kommer att gynna både konsumenter och företag och få ekonomin att växa.
Bankgirot arbetar nu aktivt med att säkerställa och uppdatera samtliga, för Bankgirot relevanta system, produkter och regelverk för att uppfylla det nya lagkravet.