2018-06-14 Antalet transaktioner i Bankgirots betalsystem fortsätter att öka. Den totala volymtillväxten jan-maj i år landade på 13 procent. Realtidsbetalningarna ökar kraftigt med 52 procent jämfört med samma period 2017.
Den svenska betalmarknaden har vuxit rejält mätt i antal transaktioner de senaste åren. Under 2017 gick Bankgirots transaktionstillväxt från drygt 4 till 13 procent, en utveckling som drivs av kraftigt ökade volymer i realtidsplattformen BiR (Betalningar i Realtid). Bankgirot ligger på topp i Europa när det gäller tillväxten av realtidsbetalningar tack vare svenskarnas höga IT-mognad.
När Bankgirot lanserade BiR 2012 var det världens första riktiga realtidssystem där inte bara informationen utan även pengarna processades i realtid. Att BiR fem år senare står för 64% av vår totala transaktionstillväxt för de första fem månaderna i år är fantastiskt, säger Jeanette Jäger, vd Bankgirot.
Realtidsaffären har stor potential i det digitaliserade samhälle där till exempel IoT, Internet of Things kommer att skapa nya behov av automatiserade mikrobetalningar när till exempel ett kylskåp eller en bil kan initiera en betalning automatiskt. Detta samtidigt som människor ställer krav på att få sekundsnabba transaktioner, dygnet runt, alla dagar i veckan.
- Att kunna erbjuda marknaden effektivitet genom realtidsbetalningar är en förutsättning i dagens digitaliserade värld. IoT innebär att Bankgirots marknad fortsätter att växa och med erfarenheten från BiR är vi väl rustade att ta realtidsbetalningar till nästa nivå, fortsätter Jeanette Jäger.
Under maj hade vi ett nytt rekord på 2 miljoner realtidstransaktioner på ett dygn. Vi har under våren också fått in tre nya kunder; Forex, Länsförsäkringar och Svea Ekonomi som anslutit till Bankgirots betalningssystem. Tillsammans kommer de ge en ytterligare positiv inverkan på transaktionstillväxten.
- Vi välkomnar våra nya kunder och känner oss stolta över att kunna erbjuda högkvalitativa tjänster som garanterar och digitaliserar den svenska betalmarknaden till bankerna, säger Jeanette Jäger